Home Page / Novinky / Pozvánka na vernisáž 5. 11. 2018

Pozvánka na vernisáž 5. 11. 2018

Klánovické fórum a pan Karel Vilgus si Vás dovolují pozvat na slavnostní odhalení sochy

Hmota | Zrcadlení | Energie

Milan Kuzica

dne 5. listopadu v 17 hod. na Nám. Hedviky Vilgusové (před školou)

Vystoupí Claireton Chorale s paní sbormistryní Světlanou Tvrzickou, děkujeme.

PDF pozvánky ZDE.

Dílo věnováno památce české malířky a ilustrátorky Hedviky Vilgusové v sobě pojí princip pozemského (hmotného) bytí a světa duchovního. Symbolizuje jejich vzájemné spojení, zrcadlení, přecházení a komunikaci mezi těmito sférami.

Život - Organická hmota, spodní přírodní kámen tvoří pevnou, stabilní formu obelisku a je obrazem pozemského života umělkyně. Připomíná jejích 22 477 pozemských dní, její lásku k tvorbě a působení mezi námi. Byl vybrán ze souboru kamenů, které Hedviku Vilgusovou každodenně doprovázeli v soukromém životě.

Ostrý předěl - Horní část obelisku, z nerozlišitelné anorganické hmoty, je zrcadlovým odrazem přírodního kamene. Obrací se k nebi a stává se jeho součástí. Odráží se v něm pozemská existence a energie, měnící se v energii spirituální – mimo chápání našimi světskými smysly. Myšlenky nad hmotným a duchovním, pozemským a nadpozemským, ideou a skutkem se v obelisku zhmotňují do tvarově inflexních linií. Vrchol obelisku se uzavírá geometricky konkávní plochou o pomyslném obvodu 22 477 jednotek – symbolickém kruhu prožitých dní. Zrcadlící předěl „protíná“ obelisk a je optickým spojením s nebem. Plocha má schopnost odrážet vše, co do něho hledí, zemi nebe a nebi zem.